Zadarski kvartet klarineta

Zadarski kvartet klarineta djeluje sa manjim promjenama sastava još od 2007. kao samostalni projekt tadašnjih učenika GŠ Blagoje Bersa u Zadru, a danas diplomiranih akademskih klarinetista. Kvartet se odlikuje raznolikim programom iz svih stilskih razdoblja, iznimno skladnim zvukom te zavidnim tehničkim sposobnistima. Zbog svoga rada na projektima u kulturi, ali i u humanitarnim projektima, kvartet nazivaju ponosom zadarskih glazbenih škola i reprezentativnim komornim sastavom grada Zadra.

Njihovi najrecentniji uspjesi su: sudjelovanje na 19. Senjskim koncertnim večerima i sudjelovanje na 57. Glazbenim večerima u sv. Donatu te su dobitnici 4. Nagrade na natjecanju „Premio citta’ di Padova“ 2016. Kvartet je održao koncerte u: Cremoni, Zadru, Zagrebu, Lastovu, Udinama, PP Telašćica, Gospiću, Padovi i Senju.

Klarinetisti u Zadarskom kvartetu klarineta su: Ivan Andrijević, Ante Buturić, Lovre Lućić i Abdul – Aziz Hussein.

Abdul-Aziz Hussein (Bukurešt, 1992.) usavršava se na Conservatoire à rayonnement régional u Versaillesu u klasi Philippa Cupera. Diplomirao je klarinet na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Davorina Brozića. Svoje glazbeno obrazovanje započeo je u Glazbenoj školi Zlatko Baloković u Zaprešiću, a nastavio u Srednjoj Glazbenoj školi Vatroslav Lisinski u Zagrebu, gdje maturira 2011. u razredu Bruna Philippa. Iste te godine upisuje studij klarineta na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Milka Pravdića. Tijekom studija bio je na međunarodnoj razmjeni studenata na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi Tadeja Keniga.

Dobitnik je ukupno sedam 1. nagrada na Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa od kojih su četiri na regionalnim, a tri na državnim natjecanjima. 2010. sudjeluje na izboru predstavnika Hrvatske za Eurovizijsko natjecanje mladih glazbenika u Beču. 2015. na Međunarodnom natjecanju Woodwind&Brass u Varaždinu laureat je u najvišoj kategoriji klarinetista. 2016. pobjednik je 5. natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo. Dobitnik je brojnih drugih nagrada kao što je Dekanova nagrada, nagrada HDS-a za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora Tena Ivana Borić: A-D-H-D, nagrada i priznanja Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Održao je brojne recitale u zemlji i inozemstvu od kojih su najznačajniji nastup na Glazbenim večerima u Sv.Donatu, Osorske glazbene večeri, Muzički bienale Zagreb te je nastupio solistički uz pratnju Simfonijskog orkestara Hrt-a i Simfonijskog puhačkog orkestara Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Sudionik je brojnih seminara kod eminentnih glazbenika i pedagoga kao što su Guy Deplus, Philippe Cuper, Mate Bekavac, Davor Reba, Nicolas Baldeyrou, Jože Kotar, Radovan Cavallin, Sharon Kam, Nicholas Cox, Chen Halevi, Nikola Srdić, Luis Gomes i dr.

Surađuje s Orkestrom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Hrvatskim komornim orkestrom i Zadarskim kvartetom klarineta.

Lovre Lučić (New York, 1991.) glazbeno obrazovanje započeo je kao osmogodišnjak u Glazbenoj školi Blagoje Bersa u Zadru u razredu prof. Božidara Lukina, a završio u razredu prof. Marite Nere Mimice. Muzičku akademiju u Zagrebu upisao je 2010. godine kod red. prof. Milka Pravdića, a diplomirao je u razredu doc. Davorina Brozića.

Tijekom školovanja sudjelovao je na nekoliko natjecanja kao solist te na natjecanjima komorne glazbe. Godine 2014. na Međunarodnom Natjecanju Davorin Jenko osvaja 3 nagradu. Sudjelovao je u projektu Slavuj Igora Stravinskog 2013. godine, kojemu je dodijeljena Rektorova nagrada. Godine 2016. nastupa na 53. Glazbenoj tribini u Opatiji zajedno sa Emom Abadžievom u projektu Stanko Horvat u izvedbi djela Malinconia, za engleski rog i bas klarinet.

Godine 2015. položio je audiciju za bas klarinetista u Simfonijskom orkestru HRT-a. Surađuje sa Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Cantus ansamblom, Muzičkim Biennalom Zagreb, Orkestrom HNK-a u Zagrebu, Zadarskim komornim orkestrom, Hrvatskim komornim orkestrom, Zagrebačka filharmonija.

Pohađao je seminare eminentnih klarinetista, kao što su Mate Bekavac, Jože Kotar, Radovan Cavallin, Ante Grgin, Željko Milić, Davor Reba i Chen Halevi. Surađivao je sa eminentnim hrvatskim skladateljem Petrom Bergamom. Od 2007. godine član je Zadarskog kvarteta klarineta.

Ante Buturić (Zadar, 1991.) uz osnovnu i srednju glazbenu školu Blagoje Bersa, pohađao je i Klasičnu gimnaziju Ivana Pavla II u Zadru. U desetoj godini počinje svirati klarinet kod prof. Božidara Lukina, a zatim kod prof. Marite Nere Mimice. Nakon završenog srednjoškolskog školovanja upisuje klarinet u klasi prof. Davora Rebe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje 2015. godine diplomira s odličnim uspjehom. Danas radi kao učitelj klarineta u Glazbenoj školi sv. Benedikta u Zadru.

Kroz osnovnu i srednju školu kao solist sudjelovao je na mnogim natjecanjima HDGPP-a u Dubrovniku, Šibeniku, Opatiji i Varaždinu, gdje je osvojio prvu, dvije druge i treću državnu nagradu. 2010. godine svirao je u Europskom orkestru mladih u Njemačkoj kao jedan od predstavnika Hrvatske. 2014. godine osvojio je 3. nagradu na Međunarodnom natjecanju Davorin Jenko u Beogradu.

Sudjelovao je na seminarima velikih klarinetista J. Tonžetića, Ž. Milića, J. Kotara, A. Grgina, R. Cavallina i C. Halevia. Od 2013. godine radi kao učitelj klarineta u OGŠ Svetog Benedikta i GŠ Biograd na Moru.

Ivan Andrijević (Zagreb, 1994.) diplomirao je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu  integrirani studij klarineta u klasi red. prof. Milka Pravdića 2017. Osnovno i srednje glazbeno obrazovanje stekao je u GŠ Blagoja Berse u Zadru u klasi prof. Božidara Lukina, Marite Nere Mimice i Željka Andrića.

Tijekom svoga školovanja sudjelovao je kao solist i kao član komornih sastava na brojnim natjecanjima, te osvojio niz nagrada i priznanja: Drugu nagradu na petom izdanju „Premio citta’ Palmanova“ kao član trija Maseiv, polufinalist hrvatskog natjecanja „Papandopulo“ 2016., četvrtu nagradu na natjecanju komorne glazbe „Premio citta’ di Padova“ u sklopu Zadarskog kvarteta klarineta, prvu nagradu na međunarodnom natjecanju „Woodwind&Brass“ u Varaždinu 2016, drugu nagradu i srebrnu medalju na natjecanju „Davorin Jenko“ u Beogradu 2014., prve regionalne i državne nagrade na natjecanjima HDGPP-a 2012. I 2010.

Sudjelovao je na brojnim glazbenim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu: na 24. Sarajevskim večerima muzike 2017. s triom Maseiv, na Uskršnjem festivalu u Bayreuthu u Njemačkoj 2017. u sklopu orkestra „Internationale junge Orchesterakademie“, na „Aurora chamber music“ u Vannersborgu u Švedskoj 2016. kao solist, na „Nei suoni dei luoghi“ u pokrajini Friuli u Italiji kao član Zadarskog kvarteta klarineta,na natjecanju puhačkih orkestara „Vejvoda Zbraslav“ u Pragu u Češkoj kao koncertmajstor Šibenske narodne glazbe, na „Svibanjskim glazbenim večerima“ u Šibeniku 2015. kao solist, na „World music competition“ u Kerkrade u Nizozemskoj kao koncertmajstor Šibenske narodne glazbe 2013. Također je od 2013. pa do danas stalni suradnik s festivalom  „Zadar classic open air“  te s ciklusom „Virtuoso“ studenata Muzičke akademije u Zagrebu.  Kao solist ili član ansambala nastupao je u Italiji, Austriji, Sloveniji, BiH, Srbiji, Njemačkoj, Belgiji, Švedskoj i Nizozemskoj, te na mnogim mjestima u Hrvatskoj. Nastupao je kao solist sa Simfonijskim orkestrom Muzičke akademije, Zadarskim komornim orkestrom i sa Simfonijskim puhačkim orkestrom OSRH.

Sudjelovao je u izvedbama predstave „Godišnja doba“ Ivice Šimića u produkciji kazališta „Mala Scena“ iz Zagreba od 2014. – 2016. Također, sudjeluje u radu brojnih orkestara, folklornih sastava i pop-rock sastava u Hrvatskoj, među kojima se najviše ističu rad na soundtracku za prvi zadarski dugometražni film „Mali div“ Igora Gojića i Branimira Čakića te na pjesmi „Zvukovi“ Zvonimira Varge u izdanju Croatia Records. Sudjelovao je u snimanju emisije „Bespućima glazbenih pojmova“ produkcijske kuće „Trigon“ iz Zagreba za HRT i emisije „Notica“ za Obrazovni program HRT-a.

Usavršavao se kod eminentnih svjetskih klarinetista, ali i drugih glazbenih pedagoga kao što su: Mate Bekavac, Chen Halevi, Andreas Sunden, Venancio Rius, Geert Baeckelandt, Annelien van Wauwe, Ivo Lybeert, Radovan Cavallin, Davor Reba, Davorin Brozić, Željko Milić, Nicholas Cox, Josip Tonžetić, Philipp Jundt, Pietro Odorici i Eddie Henderson.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s